Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αλέξανδρος Παναγούλης - Ένας μεγάλος Έλληνας



34 χρόνια από την θλιβερή Πρωτομαγιά του 1976. 


Αρχείο:Alexandros PANAGOULIS.JPG
Το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα τουλάχιστον περίεργο τροχαίο.





Πληροφορίες για τον Αλέξανδρο

Ένα τραγούδι στη μνήμη του. 

Μια θλιβερή Πρωτομαγιά

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, οδήγησαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση. Μας έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν. Άφησαν για μήνες την χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη, εν μέσω κρίσης. Δημιούργησαν πανικό μιλώντας για Τιτανικό και τα άλλα παρόμοια και τώρα πλήρως υποταγμένοι εφαρμόζουν τις εντολές του ΔΝΤ. Όσο για τους ηγέτες μας εκτός τόπου και χρόνου. Πως να μην είναι θλιβερή αυτή η Πρωτομαγιά; 
Όμως επειδή πάντα υπάρχει ελπίδα ας απολαύσουμε της ομορφιά της φύσης.

Ο νόμος της μπουλτόζας ή γιατί μένουμε χωρίς παραλίες

26/04/10 - Παραλία Τιγκακίου. Ο νόμος της μπουλντόζας..

Κατόπιν καταγγελίας από συμπολίτες μας, μεταβήκαμε στην παραλία Τιγκάκι όπου βρεθήκαμε στη θέα μίας μπουλντόζας που σάρωνε και συγκεκριμένα "όργωνε" το παραλιακό μέτωπο ωσάν χωράφι προς σπορά.

Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Κω, το οποίο μετέβηκε στο σημείο μαζί με περιπολικό του Α.Τ. Κω για τον τυπικό έλεγχο ο οποίος κατέληξε στην αυτόφωρη διαδικασία του χειριστή του μηχανήματος. Διαπιστώθηκε ότι ενεργούσε κατ' εντολή του Δήμου Δικαίου και γι αυτό το λόγο προσήλθε στο Α.Τ Κω και ο Δημαρχος Δικαίου για τις περαιτέρω εξηγήσεις.

Κατά την επίσκεψη μας στο σημείο ήλθαμε αντιμέτωποι με εξοργισμένους συμπολίτες μας / ενοικιαστές της παραλίας, άμεσα εμπλεκόμενους στον "καθαρισμό και καλλωπισμό" της παραλίας όπως μας είπαν. Χαρακτηρισμοί όπως "εσείς, οι οικολόγοι θέλετε πολύ ξύλο", "να φύγετε από το νησί" κ.α. κυριαρχούσαν όσο και αυτό να μας λυπεί γιατί δεν θέλουμε εχθρούς στην προσπάθεια μας, πόσο μάλιστα μία δημοτική αρχή γνωστή για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Η αμμώδης παραλία του Τιγκακίου είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Ειναι ταυτόχρονα και από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας των πανάρχαιων ερπετών, των θαλάσσιων χελώνων. Οι θαλάσσιες χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις αμμουδιές στις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι παραλίες κατακλύζονται από τους τουρίστες.

Πλέον τίθεται ένα ερώτημα.. Μπορούν να συνυπάρξει ο τουρισμός με την προστασία και την διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας. Ένας όργανο της τάξης μας είχε πει κάποτε όταν είμασταν στην μέση μίας καταγγελίας «Καλές οι χελωνίτσες αλλά καλά και τα μαιδιά (χρήματα)».

Σίγουρα δεν μπορούν να συνυπάρξουν με πράξεις σαν την χρήση μπουλντόζας και βαριών μηχανημάτων στις παραλίες που στο κάτω κάτω της γραφής ο νόμος έχει προβλέψει το σκάψιμο βάθους το πολύ 5 πόντων και όχι μισού μέτρου και βάλε.

Μπορούν να συνυπάρξουν αν υπάρχει καλή θέληση γνώση και έλλειψη οκνηρίας. Πράξεις όπως ο καθαρισμός από τα σκουπίδια και ο καλλωπισμός των παραλιών πρέπει να γίνεται με τα χέρια αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε να διαφυλλάξουμε το περιβάλλον μας.

Δεν μπορεί να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γνωστά για τις βιαιοπραγίες τους στο περιβάλλον και στη δίπλα παραλία ο Δήμος να εξασκείται στα ίδια.

Πότε επιτέλους θα περάσουμε στο μετεξελικτικό στάδιο ή έστω να προσπαθήσουμε να κάνουμε κινήσεις προς το ωφελεείν παρά το ανθρωποκεντρικό βλάπτειν;;Ναι μεν, τα τελευταία 20 χρόνια όπως μας ανέφεραν οι συμπολίτες μας, επαναλαμβάνεται αυτός ο καθαρισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί;;;

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Δελήμπεϊ

Πέρασε στον τελικό του "Ελλάδα Έχεις Ταλέντο",   ο Δημήτρης Δελήμπεϊ, μαθητής της Α' Λυκείου στο 2ο ΓΕΛ Κω "Οδυσσέας Ελύτης". Παρά την εξασθένιση του από την ιογενή γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε, ο Δημήτρης με το πηγαίο ταλέντο του, εντυπωσίασε και πέρασε στο τελικό.

Δείτε το βίντεο από την προηγούμενη προσπάθεια του:

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο τελικό στις 4 Ιουνίου.

Τον τίμησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον διέγραψε ο κ. Σαμαράς

Οι φωτογραφίες είναι από την ειδική τελετή που έγινε χθες στο Στρασβούργο προς τιμήν του Αριστοτέλη Παυλίδη. Προσκεκλημένος του προέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβούλιου της Ευρώπης κ. Καβουζόγλου, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος, λόγω της μακρόχρονης θητείας του και των δράσεων του όλα αυτά τα χρόνια...


Είναι  βέβαια τουλάχιστον περίεργο τη μια μέρα να σε βραβεύουν για τη προσφορά σου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την επόμενη στη πατρίδα σου να σε διαγράφουν.
Συμβαίνουν  όμως και αυτά στη ΝΔ (;) του κ. Σαμαρά. 
Τελικά ο Τέλης όντας πολύ έντιμος και πολύ ευφυής αποτελεί "αγκάθι" για τις μετριότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. 
Εγώ πάντως Τέλη μου στο είπα. Αν αντί να στείλεις τα πιστοποιητικά των πλοίων του Μανούση στο Πολυτεχνείο τα είχες "πάρει", όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι και εσύ θα ήσουν τώρα βουλευτής.
Δυστυχώς η εντιμότητα στη Ελλάδα κοστίζει.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Παυλίδης: Ο Σαμαράς ανοίγει πληγές στο κόμμα


«Ο πανικός εκδηλώθηκε με τηλεφώνημα του Δ/ντή του Γραφείου του κ. Α. Σαμαρά που μου μετέδωσε ότι: "Ο πρόεδρος επιθυμεί να μην παραστείτε στην αυριανή Συνδιάσκεψη". Η απάντηση μου: "Διαβιβάσατε στον κ. πρόεδρο ότι παρακαλώ να μου το ανακοινώσει ο ίδιος αύριο, που θα είμαι απέναντί του στη συνάντηση, που γίνεται στην πατρίδα μου Ρόδο.


Εντός δεκαπέντε λεπτών ολοκληρώθηκε, με τρόπο κωμικό, η διαδικασία λήψης της απόφασης διαγραφής μου, διότι "προκαλώ βλάβη στη λειτουργία του κόμματος", με εισηγητή, μάλιστα, τον κ. Α. Σαμαρά, εξαιτίας του οποίου η ΝΔ υπέστη τέτοια βλάβη που την πληρώνουμε μέχρι σήμερα.

Την ώρα που η χώρα καταποντίζεται και ο λαός μας αγωνιά για το αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ αντί να κηρύξει πανστρατιά για ουσιαστική συμμετοχή στην ανόρθωση της οικονομίας μας, ανοίγει πληγές στο κόμμα που κανένα σφουγγάρι δε μπορεί να τις καθαρίσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με τις μεθοδεύσεις, που ακολούθησε και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί, μπορεί να με απεμάκρυνε από το κόμμα του οποίου είμαι αμετακίνητα μέλος από της ιδρύσεως του, αλλά από την "παράταξη", και κυρίως από τη συνείδηση των Δωδεκανησίων, που με τιμούν με την ψήφο τους επί 30 και πλέον χρόνια, δε μπορεί, να με διαγράψει ό,τι και να κάμει, όπως δε μπορεί αφ΄ ενός να διαγράψει την ιστορία, τόσο τη δική μου, όσο και τη δική του, αφ΄ ετέρου να μου αφαιρέσει το δικαίωμα να συνεχίσω ν΄ αγωνίζομαι για τον τόπο μας».

Ο Μίκης Θεοδωράκης για τα τεκταινόμενα

Διαβάστε την παρέμβαση Θεοδωράκη από το blog της ΔΑΚΕ Δωδεκανήσου
http://12dake.blogspot.com/2010/04/blog-post_7781.html

Οι αθλιότητες συνδικαλιστών ενάντια στην Ελληνική οικονομία και των Ελλήνων εργαζομένων

του Γιάννη Κουλιζάκου


Την ώρα που τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα χαρακτηρίζονται "σκουπιδια",10-15 κομματικοί ηλίθιοι προβοκάτορες να κλείνουν την είσοδο του κεντρικότερου ξενοδοχείου της Αθήνας !! Τα καταφέρνουμε καλά να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε ... Αν ζούσε ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ σίγουρα δεν θα μιλούσε για φρενοκομείο !!! Για κάτι ... άλλο θα μιλούσε 


και η συνέχεια


Στο λιμάνι του Πειραιά οι ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ 'συνδικαλιστές' προπηλάκισαν Ισπανούς τουρίστες και τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ να επιβιβαστούν στο πλοίο με αποτέλεσμα να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία !!! σήμερα η πλοιοκτήτρια ανακοινώσε διακοπή της γραμμής με συνέπεια απώλεια 400 θέσεων εργασίας και 10.000.000 ευρώ !! το κράτος απών, ο Γιωργάκης κάνει κανό, και ο Σαμαράς πάει να πάρει το κλειδί από το δήμαρχο της Ρόδου !!



Δείτε τα αίσχη:


http://www.skai.gr/articles/news/greece/ΝέομπλόκοστονΠειραιάαπότοΠΑΜΕ260410/
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=328142&dt=26/04/2010
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=24040&catid=3

Η θέση της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για το πολυνομοσχέδιο

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
«Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού  - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης
και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις»

Μετά από την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού» το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι, εφόσον ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα επιφέρει σαφή και βέβαιη υποβάθμιση τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στην ίδια την εκπαίδευση. Καταδικάζουμε καταρχάς το γεγονός ότι η Υπουργός Παιδείας έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου χωρίς προηγουμένως να το κοινοποιήσει στην ΟΛΜΕ, όπως είχε υποσχεθεί, παρά την έκκληση των εκπαιδευτικών να μην κατατεθεί πριν προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε συλλογική διαπραγμάτευση με την ομοσπονδία μας.
Διατρέχοντας κανείς τις σελίδες του σχεδίου, ενός σχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις πολύ χειρότερες από εκείνες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, αντιλαμβάνεται την αιτία αυτής της τακτικής του Υπουργείου Παιδείας. Οι ρυθμίσεις που προτείνονται αγνοούν το σύνολο σχεδόν των αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και του έργου του (καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης, μισθολογική, επιστημονική και εργασιακή αναβάθμισή του). Ευθυγραμμισμένες με το γενικότερο πνεύμα του προγράμματος σταθερότητας, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα:
·        Μέσα από το προτεινόμενο σύστημα διορισμών θεσμοθετείται μια πραγματική Οδύσσεια για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που υποχρεώνονται σε ένα συνεχές κυνηγητό τίτλων σπουδών και μορίων για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση, από την οποία όμως μπορούν εύκολα πάλι να εξοστρακιστούν με τη λήξη της περιόδου δοκιμασίας.
·        Με τις σχετικές ρυθμίσεις η εκπαιδευτική προϋπηρεσία εξαφανίζεται μέσα σε ένα σύνολο ποικίλων μοριοδοτήσεων, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουν προσφέρει επί πολλά χρόνια σημαντικές υπηρεσίες στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως «αναλώσιμο προϊόν».
·        Η δημόσια εκπαίδευση μετατρέπεται σε ένα απέραντο πεδίο διαρκούς επιτήρησης και ελέγχου από το Υπουργείο Παιδείας με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, με πρόσχημα την «αξιολόγηση» και την «αξιοκρατία». Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να εξελιχθούν σε στελέχη της εκπαίδευσης υποχρεώνονται να εμπλακούν σε διαδικασίες «αξιολόγησης» των συναδέλφων τους.
·        Προωθείται η καθιέρωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της  «αξιολόγησης» κάθε σχολείου, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για μια διαδικασία «διαπόμπευσης» σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.
·        Διευρύνεται το καθεστώς της αστάθειας και της αβεβαιότητας ακόμη και των μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς οι θεωρούμενοι ως «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικοί μπορούν, χωρίς τη θέλησή τους, να σταλούν σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
               Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ουσιαστικά η περαιτέρω ενίσχυση της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών από την εκάστοτε εξουσία. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μέσω της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την κείμενη νομοθεσία.
               Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσει ότι τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με νόμους και ρυθμίσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα της εκπαίδευσης. Διαφορετικά, θα αναλάβει το κόστος μια ακόμη αποτυχημένης εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». 


Οι Προτάσεις της Ανθρώπινης Πόλης για τον Καλλικράτη στο έκτακτο συνέδριο της ΤΕΔΚ



                                                                                             
Προς: ΤΕΔΚ Δωδ/νήσου

  
Κύριε, πρόεδρε,
   Ως κινούμενη άμμο , στην οποία κινδυνεύει να χαθεί η αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε με  πρόσφατη απόφασή της  η  Τοπική ‘Ενωση  Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, το «ψευδεπίγραφο», όπως το αποκάλεσε, σχέδιο συνένωσης των ΟΤΑ με την ονομασία Καλλικράτης δυσφημώντας το δημιουργό του Παρθενώνα!
    Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τη θέση αυτή,  διότι, πώς  είναι  δυνατόν να αποδώσει μια τέτοια μεγάλη  μεταρρύθμιση, χωρίς καμία εγγύηση των πόρων που απαιτούνται για την επιτυχία του εγχειρήματος και χωρίς κουβέντα με τις τοπικές κοινωνίες ;
    Μπορούμε να προχωρήσουμε   με αοριστολογίες περί ποσοστών στο ΦΠΑ και στο φόρο Ακίνητης Περιουσίας; Όχι, βέβαια! Και όμως η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του Καλλικράτη.
    Υπάρχει πλέον φόβος  για την οικονομική επιβίωση των δήμων που θα προκύψουν, καθώς  και για το εργασιακό μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων τους.  Απαραιτήτως  πρέπει   να τεθούν προϋποθέσεις από τα αυτοδιοικητικά μας  όργανα.
    Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμφωνήσουμε  με τον Καλλικράτη θεωρούμε ότι  πρέπει να είναι:
1.      Πλήρης επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στους δήμους.
2.      Ο Καλλικράτης  να είναι πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νέων αυτοδιοικητικών δομών και όχι πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων.
3.       Όλες οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, διαφορετικά ο νόμος είναι  αντισυνταγματικός, αφού αντίκειται στο άρθρο102 παρ. 2 του Συντάγματος που πρόσφατα υιοθετήθηκε με την απόφαση 506/2010 και από το Συμβούλιο Επικρατείας.
4.      Να είναι διακριτές οι αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.
5.      Να διασφαλιστεί η διατήρηση των εργαζομένων κάθε μορφής, διότι δεν θα είναι εύκολη η αναπλήρωση των κενών που θα δημιουργηθούν από τις απολύσεις και επιπλέον με τις απολύσεις θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.
6.      Να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του επαρχιακού δικτύου στους δήμους μαζί με τους ανάλογους πόρους.
  Εάν  οι προϋποθέσεις αυτές ή και όποιες άλλες θέσει η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Δωδ/νήσου  και της ΚΕΔΚΕ, δεν  γίνουν δεκτές , πρέπει να αντιδράσουμε έντονα και το πορτοκαλί φωτάκι, που είπε η ΚΕΔΚΕ, να γίνει κόκκινο, διότι διαφορετικά ο  Καλλικράτης θα φέρει ένα  αλαλούμ   και αυτό θα είναι   καταστροφή για τις τοπικές μας κοινωνίες και κυρίως για τους νέους μας .
Ο Επικεφαλής
Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου

Κονταίνει τη ΝΔ και προσβάλλει τους Δωδεκανήσιους η διαγραφή Παυλίδη

Ντροπή και αγανάκτηση για τη διαγραφή Παυλίδη. Μια άδικη, αναιτιολόγητη  απόφαση που κονταίνει το κόμμα, δίνει χρόνο ζωής στον Γιωργάκη και προσβάλλει βάναυσα τους Δωδεκανήσιους.



        Αντί η ΝΔ να κάνει σημαία της το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών για τις άγονες γραμμές, ένα πόρισμα ύμνος στους χειρισμούς Παυλίδη, που καταρρίπτει πλήρως τις συκοφαντίες του περιβόητου δημάρχου Τήλου, και αντί να προβάλλει το απαλλακτικό πόρισμα της Βουλής έρχεται με την κατάπτυστη αυτή απόφαση της διαγραφής, να πληγώσει όχι μόνο τους Νεοδημοκράτες, αλλά όλους τους Δωδεκανησίους.
        Οι Δωδεκανήσιοι, όμως, που γνωρίζουν χρόνια τον κ. Παυλίδη, τον βουλευτή που ήταν και είναι δίπλα τους, που τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο, τον έχουν τοποθετήσει πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους και το δείχνουν με την εμπιστοσύνη τους σε κάθε εκλογή. Σήμερα αυτοί οι Δωδ/σιοι διερωτώνται: «Αυτή είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά;  Μήπως κάποιοι έχουν βάλει στόχο να ψαλιδίσουν τη ΝΔ και να τη μεταλλάξουν σε ΠΟΛΑΝ; Βάσει ποιου ηθικού κώδικα διαγράφεται ο Παυλίδης, χωρίς να έχει αποδειχθεί τίποτα σε βάρος του και είναι δίπλα στο κ. Σαμαρά ο γνωστός αποτυχημένος δημοσιοσχεσίτης που επισκέπτεται τα νησιά μας κατοικοεδρεύοντας στα γνωστά αυθαίρετα του κολλητού του εκδότη - ξενοδόχου;

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Εικόνες από το λιμάνι της Κω... επιτέλους η επισκευή του δρόμου προχωράει!!!

Αφού μας ταλαιπώρησαν, αφού μας κατέστρεψαν αδικαιολόγητα τα αυτοκίνητα, αφού έδωσαν μια άθλια εικόνα του νησιού μας προχωρούν επιτέλους με γρήγορους ρυθμούς στην επισκευή του δρόμου προς το λιμάνι.
Αυτοδιαψεύστηκε έτσι πανηγυρικά ο κ. Αντιδήμαρχος επί του περιβάλλοντος που προσπάθησε να  αποδώσει τη καθυστέρηση στους "εχθρούς" της Κω.
Όσο για το σταμπωτό δάπεδο φαίνεται όμορφο και ανθεκτικό.
Η απορία βέβαια παραμένει. Για  τη φαεινή ιδέα να τοποθετηθούν οι  κυβόλιθοι σφηνωτά με άμμο δίπλα στη θάλασσα; Γνωρίζουμε ότι ήταν απαίτηση των αφρόνων της αρχαιολογίας. Όμως αυτή η παράλογη απαίτηση των γνωστών βλακών γιατί έγινε αποδεκτή; Γιατί δεν καταλογίζεται το ποσό σε αυτούς που ευθύνονται;

Νίσυρος: Το νησί της βιωματικής μάθησης...

Κάνοντας πράξη τη βιωματική μάθηση και καλύπτοντας την ανάγκη της γνωριμίας με τα ειδικά στοιχεία των νησιών μας, οι μαθητές της Α' Λυκείου του 2ου ΓΕΛ "Οδυσσέας Ελύτης" πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νίσυρο.
Την Νίσυρο του ενεργού ηφαιστείου, του μοναδικού ηφαιστειακού μουσείου, της αφαλάτωσης, των ιαματικών νερών, του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, του καταπληκτικού αρχαιολογικού μουσείου, των φιλόξενων κατοίκων, των υπέροχων τοπικών γεύσεων.

Ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καρακωνσταντίνου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (1200 τμ παρακαλώ)
Στο Ηφαίστειο

Στην αφαλάτωση
Η Νίσυρος είναι ίσως το πιο ξεχωριστό νησί στο Αιγαίο και δίνει άφθονα ερεθίσματα για μάθηση, γνώση και ανακάλυψη. 
Είναι ανάγκη μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να περάσουν από εκεί  όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Οι μαθητές θα κερδίσουν πάρα πολλά και η τοπική οικονομία θα τονωθεί...


Νίσυρος: Το νησί της βιωματικής μάθησης...

Κάνοντας πράξη τη βιωματική μάθηση και καλύπτοντας την ανάγκη της γνωριμίας με τα ειδικά στοιχεία των νησιών μας, οι μαθητές της Α' Λυκείου του 2ου ΓΕΛ "Οδυσσέας Ελύτης" πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νίσυρο.
Την Νίσυρο του ενεργού ηφαιστείου, του μοναδικού ηφαιστειακού μουσείου, της αφαλάτωσης, των ιαματικών νερών, του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, του καταπληκτικού αρχαιολογικού μουσείου, των φιλόξενων κατοίκων, των υπέροχων τοπικών γεύσεων.

Ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καρακωνσταντίνου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (1200 τμ παρακαλώ)
Στο Ηφαίστειο

Στην αφαλάτωση
Η Νίσυρος είναι ίσως το πιο ξεχωριστό νησί στο Αιγαίο και δίνει άφθονα ερεθίσματα για μάθηση, γνώση και ανακάλυψη. 
Είναι ανάγκη μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να περάσουν από εκεί  όλα τα σχολεία της περιοχής. Οι μαθητές θα κερδίσουν πάρα πολλά...


Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής


Τρίτη, 27 Απριλίου 2010



Απο τον Gianni Lap
Υπάρχει η τσόντα της Τζούλιας, υπάρχει ο χωρισμός της Μενεγάκη, υπάρχει το διαζύγιο του Μικρούτσικου, υπάρχουν χίλια δυο σαχλά πράγματα να ασχοληθεί κανείς...

Υπάρχει όμως και η παρακάτω δήλωση:

«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο......
.
αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»
 Η δήλωση ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Για τον Καραθεοδωρή, δεν μας μίλησε κανείς στο σχολείο. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει το περιθώριο να ξεχνά τέτοιους Έλληνες...
Ας αναλάβουμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι τις ευθύνες μας. Ας διαλέξουμε εμείς με ποια Ελλάδα θα ασχολούμαστε και ίσως τότε να είμαστε περήφανοι για πολλούς λόγους που είμαστε Έλληνες κι όχι μονάχα για τα πολεμικά έπη του 1821 και του 1940.

Υπάρχει η Ελλάδα του Καραθεοδωρή, του Παπανικολάου, του Εl Greco και δεκάδων άλλων Ελλήνων που δεν βρήκαν θέση στα σχολικά βιβλία


http://ksipnistere.blogspot.com/2010/04/blog-post_5853.html



Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής


Τρίτη, 27 Απριλίου 2010



Απο τον Gianni Lap
Υπάρχει η τσόντα της Τζούλιας, υπάρχει ο χωρισμός της Μενεγάκη, υπάρχει το διαζύγιο του Μικρούτσικου, υπάρχουν χίλια δυο σαχλά πράγματα να ασχοληθεί κανείς...

Υπάρχει όμως και η παρακάτω δήλωση:

«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο......
.
αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»
 Η δήλωση ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Για τον Καραθεοδωρή, δεν μας μίλησε κανείς στο σχολείο. Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει το περιθώριο να ξεχνά τέτοιους Έλληνες...

Ας αναλάβουμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι τις ευθύνες μας. Ας διαλέξουμε εμείς με ποια Ελλάδα θα ασχολούμαστε και ίσως τότε να είμαστε περήφανοι για πολλούς λόγους που είμαστε Έλληνες κι όχι μονάχα για τα πολεμικά έπη του 1821 και του 1940.

Υπάρχει η Ελλάδα του Καραθεοδωρή, του Παπανικολάου, του Εl Greco και δεκάδων άλλων Ελλήνων που δεν βρήκαν θέση στα σχολικά βιβλία


http://ksipnistere.blogspot.com/2010/04/blog-post_5853.html



Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Τσέρνομπιλ … 24 χρόνια από την καταστροφή











Σήμερα  26 του Απριλίου 2010 συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την έκρηξη του αντιδραστήρα Νο 4 του Τσέρνομπιλ, δηλαδή από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα ατύχημα παγκόσμιας σημασίας καθώς οι επιπτώσεις του άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν τα ίχνη τους σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Η έκρηξη του αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. H ραδιενέργεια που εκλύθηκε είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μαζί. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν άμεσα από την έκρηξη του αντιδραστήρα, ενώ μολύνθηκε έκταση 160.000 τετραγωνικών χλμ. Η ολική ποσότητα ραδιενεργών υλικών που ελευθερώθηκε υπολογίζεται σήμερα σε 12 x 1018 Bq. Σε αυτά περιλαμβάνονται 6 με  7 x 1018 Bq ευγενών αερίων. Το Bq είναι μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας. Ένα Bq αντιστοιχεί σε μία διάσπαση ραδιενεργού πυρήνα κάθε δευτερόλεπτο. 


Η σύνθεση των ουσιών που ελευθερώθηκαν ήταν περίπλοκη. Ειδική σημασία έχει το Ιώδιο (Ι-131) και το Καίσιο (Cs-137). Το βραχύβιο Ιώδιο 131  με τον μικρό χρόνο ημιζωής ευθύνεται  για τις άμεσες ραδιολογικές επιπτώσεις, ενώ το Καίσιο 137 με χρόνο ημιζωής της τάξης των τριών δεκαετιών έχει  την μεγαλύτερη ραδιολογική επίδραση μακροπρόθεσμα. Ραδιενεργά υλικά διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια αποτέθηκαν στο χώμα σε ανιχνεύσιμες ποσότητες σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Στην Eλλάδα το Καίσιο 137, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές τιμές σε περιοχές της Mακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», η χώρα μας πλήρωσε ήδη βαρύ τίμημα καθώς από το 1986 και έπειτα καταγράφηκαν 2,6 φορές περισσότερα κρούσματα λευχαιμίας.   Τις πρώτες ημέρες της καταστροφής οι Αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια  συγκάλυψης των πραγματικών στοιχείων και γενικότερης παραπληροφόρησης των επισήμων Αρχών και της πυρηνικής βιομηχανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δυτικός κόσμος άρχισε να ανησυχεί και να ψάχνει όταν λίγες μέρες μετά το ατύχημα εντοπίσθηκε αυξημένη ραδιενέργεια από σταθμό ελέγχου στη Σουηδία. Η μελέτη των μετεωρολογικών δεδομένων και της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έστρεψε τη προσοχή των ερευνητών και των διεθνών οργανισμών στους αντιδραστήρες του Τσέρνομπιλ και τελικά οι αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παραδέχθηκαν το συμβάν. Οι κρίσιμες πρώτες ημέρες είχαν χαθεί και μαζί τους η ευκαιρία να περιορισθεί η έκταση της έκλυσης ραδιενέργειας με την επέμβαση εξειδικευμένων δυτικών εμπειρογνωμόνων.
Όσοι θυμούνται εκείνες τις ημέρες σίγουρα ανατριχιάζουν στην αίσθηση της γενικής μόλυνσης κάθε είδους τροφίμου ακόμα και σε περιοχές μακριά από τον τόπο της καταστροφής, όπως η χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ολόκληρη η παραγωγή σιτηρών της Ελλάδας κατέστη ακατάλληλη για κατανάλωση και κρατήθηκε ώστε με την ανάμειξη της με την παραγωγή του 1987 και το πέρασμα του χρόνου να μειωθεί η ραδιενέργεια  της και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ήμουν εκείνη την χρονιά μεταπτυχιακός υπότροφος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του  ΚΠΕ "Δημόκριτος" και έζησα από μέσα την αγωνία των μετρήσεων σε κάθε είδους τρόφιμα και την τραγικότητα της έκτασης του πυρηνικού ατυχήματος. Θυμάμαι το νερό της βροχής που μαζεύαμε από την υδρορροή να "κτυπάει" σαν ραδιενεργή πηγή. Θυμάμαι το κατσικίσιο κρέας από το Καπανδρίτι που ήταν ουσιαστικά μια ραδιενεργή πηγή. Βλέπετε το άτυχο κατσίκι είχε βοσκήσει σε χορτάρι βρεγμένο από το νερό της βροχής που έφερνε στο έδαφος τα υλικά που ελευθερώθηκαν από τον λιωμένο πυρήνα του αντιδραστήρα. Σε όποιες περιοχές της χώρας έτυχε να βρέξει τα ραδιενεργά σωματίδια παρασυρμένα από το νερό της βροχής μόλυναν το έδαφος, πέρασαν στα φυτά, μπήκαν στους καρπούς. Ήταν η εποχή που "έδεναν" τον καρπό τους τα σιτηρά με αποτέλεσμα ότι περιέγραψα παραπάνω.
Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ έδειξε καθαρά ότι είναι ουτοπία να μιλάμε για ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο ατύχημα οφείλεται σε σειρά λανθασμένων ενεργειών του προσωπικού του αντιδραστήρα. Οι συνέπειες αυτών των λαθών πολλαπλασιάσθηκαν από τις αδυναμίες της σχεδίασης του αντιδραστήρα και των συστημάτων ασφαλείας του.  Αποτέλεσμα η τραγική κατάληξη που όλοι γνωρίζουμε.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως 24 χρόνια μετά το ατύχημα, πολλά από τα θύματα του δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Τόσο οι γενετικές μεταλλάξεις, όσο και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας σε αυτούς που ζουν σε μολυσμένες περιοχές θα ταλαιπωρήσουν πολλές γενιές ακόμα.
Περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών του Τσέρνομπιλ  και στην Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Λευκορωσία, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 270.000 εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Στις περιοχές που μολύνθηκαν ζούσαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με κρατικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το συνολικό κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 358 δις  δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότι χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα επόμενα 30 χρόνια. Στην Λευκορωσία σε ολόκληρη την χώρα, οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43% και του πεπτικού συστήματος κατά 23%. Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού στις μολυσμένες περιοχές έχει διπλασιαστεί μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Περίπου 800.000 εργάτες που συμμετείχαν στα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά την καταστροφή έχουν εκτεθεί σε υψηλότατες δόσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, το ποσοστό θανάτων ''εκκαθαριστών'' που σχετίζονται με το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν 60% το 1993 και 77% το 1994.
Περιττό βέβαια να πούμε ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων που έκαναν τις πρώτες πτήσεις και ρίψεις υλικών πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Μεταξύ των χιλιάδων εργατών που μετείχαν στις εργασίες καθαρισμού γύρω από τον κεντρικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πάσχουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την ραδιενέργεια

Τσέρνομπιλ … 24 χρόνια από την καταστροφή











Σήμερα  26 του Απριλίου 2010 συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την έκρηξη του αντιδραστήρα Νο 4 του Τσέρνομπιλ, δηλαδή από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα ατύχημα παγκόσμιας σημασίας καθώς οι επιπτώσεις του άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν τα ίχνη τους σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Η έκρηξη του αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. H ραδιενέργεια που εκλύθηκε είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μαζί. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν άμεσα από την έκρηξη του αντιδραστήρα, ενώ μολύνθηκε έκταση 160.000 τετραγωνικών χλμ. Η ολική ποσότητα ραδιενεργών υλικών που ελευθερώθηκε υπολογίζεται σήμερα σε 12 x 1018 Bq. Σε αυτά περιλαμβάνονται 6 με  7 x 1018 Bq ευγενών αερίων. Το Bq είναι μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας. Ένα Bq αντιστοιχεί σε μία διάσπαση ραδιενεργού πυρήνα κάθε δευτερόλεπτο. 


Η σύνθεση των ουσιών που ελευθερώθηκαν ήταν περίπλοκη. Ειδική σημασία έχει το Ιώδιο (Ι-131) και το Καίσιο (Cs-137). Το βραχύβιο Ιώδιο 131  με τον μικρό χρόνο ημιζωής ευθύνεται  για τις άμεσες ραδιολογικές επιπτώσεις, ενώ το Καίσιο 137 με χρόνο ημιζωής της τάξης των τριών δεκαετιών έχει  την μεγαλύτερη ραδιολογική επίδραση μακροπρόθεσμα. Ραδιενεργά υλικά διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια αποτέθηκαν στο χώμα σε ανιχνεύσιμες ποσότητες σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Στην Eλλάδα το Καίσιο 137, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές τιμές σε περιοχές της Mακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», η χώρα μας πλήρωσε ήδη βαρύ τίμημα καθώς από το 1986 και έπειτα καταγράφηκαν 2,6 φορές περισσότερα κρούσματα λευχαιμίας.   Τις πρώτες ημέρες της καταστροφής οι Αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια  συγκάλυψης των πραγματικών στοιχείων και γενικότερης παραπληροφόρησης των επισήμων Αρχών και της πυρηνικής βιομηχανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δυτικός κόσμος άρχισε να ανησυχεί και να ψάχνει όταν λίγες μέρες μετά το ατύχημα εντοπίσθηκε αυξημένη ραδιενέργεια από σταθμό ελέγχου στη Σουηδία. Η μελέτη των μετεωρολογικών δεδομένων και της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έστρεψε τη προσοχή των ερευνητών και των διεθνών οργανισμών στους αντιδραστήρες του Τσέρνομπιλ και τελικά οι αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παραδέχθηκαν το συμβάν. Οι κρίσιμες πρώτες ημέρες είχαν χαθεί και μαζί τους η ευκαιρία να περιορισθεί η έκταση της έκλυσης ραδιενέργειας με την επέμβαση εξειδικευμένων δυτικών εμπειρογνωμόνων.
Όσοι θυμούνται εκείνες τις ημέρες σίγουρα ανατριχιάζουν στην αίσθηση της γενικής μόλυνσης κάθε είδους τροφίμου ακόμα και σε περιοχές μακριά από τον τόπο της καταστροφής, όπως η χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ολόκληρη η παραγωγή σιτηρών της Ελλάδας κατέστη ακατάλληλη για κατανάλωση και κρατήθηκε ώστε με την ανάμειξη της με την παραγωγή του 1987 και το πέρασμα του χρόνου να μειωθεί η ραδιενέργεια  της και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ήμουν εκείνη την χρονιά μεταπτυχιακός υπότροφος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του  ΚΠΕ "Δημόκριτος" και έζησα από μέσα την αγωνία των μετρήσεων σε κάθε είδους τρόφιμα και την τραγικότητα της έκτασης του πυρηνικού ατυχήματος. Θυμάμαι το νερό της βροχής που μαζεύαμε από την υδρορροή να "κτυπάει" σαν ραδιενεργή πηγή. Θυμάμαι το κατσικίσιο κρέας από το Καπανδρίτι που ήταν ουσιαστικά μια ραδιενεργή πηγή. Βλέπετε το άτυχο κατσίκι είχε βοσκήσει σε χορτάρι βρεγμένο από το νερό της βροχής που έφερνε στο έδαφος τα υλικά που ελευθερώθηκαν από τον λιωμένο πυρήνα του αντιδραστήρα. Σε όποιες περιοχές της χώρας έτυχε να βρέξει τα ραδιενεργά σωματίδια παρασυρμένα από το νερό της βροχής μόλυναν το έδαφος, πέρασαν στα φυτά, μπήκαν στους καρπούς. Ήταν η εποχή που "έδεναν" τον καρπό τους τα σιτηρά με αποτέλεσμα ότι περιέγραψα παραπάνω.
Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ έδειξε καθαρά ότι είναι ουτοπία να μιλάμε για ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο ατύχημα οφείλεται σε σειρά λανθασμένων ενεργειών του προσωπικού του αντιδραστήρα. Οι συνέπειες αυτών των λαθών πολλαπλασιάσθηκαν από τις αδυναμίες της σχεδίασης του αντιδραστήρα και των συστημάτων ασφαλείας του.  Αποτέλεσμα η τραγική κατάληξη που όλοι γνωρίζουμε.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως 24 χρόνια μετά το ατύχημα, πολλά από τα θύματα του δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Τόσο οι γενετικές μεταλλάξεις, όσο και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας σε αυτούς που ζουν σε μολυσμένες περιοχές θα ταλαιπωρήσουν πολλές γενιές ακόμα.
Περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών του Τσέρνομπιλ  και στην Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Λευκορωσία, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 270.000 εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Στις περιοχές που μολύνθηκαν ζούσαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με κρατικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το συνολικό κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 358 δις  δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότι χιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα επόμενα 30 χρόνια. Στην Λευκορωσία σε ολόκληρη την χώρα, οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43% και του πεπτικού συστήματος κατά 23%. Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού στις μολυσμένες περιοχές έχει διπλασιαστεί μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Περίπου 800.000 εργάτες που συμμετείχαν στα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά την καταστροφή έχουν εκτεθεί σε υψηλότατες δόσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, το ποσοστό θανάτων ''εκκαθαριστών'' που σχετίζονται με το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν 60% το 1993 και 77% το 1994.
Περιττό βέβαια να πούμε ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων που έκαναν τις πρώτες πτήσεις και ρίψεις υλικών πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Μεταξύ των χιλιάδων εργατών που μετείχαν στις εργασίες καθαρισμού γύρω από τον κεντρικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πάσχουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την ραδιενέργεια

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ας κάνουμε πράξη τη στήριξη της Ελληνικής περιφέρειας...

Τα τελευταία χρόνια η αναντιστοιχεία ανάμεσα στη θεωρία και στη πράξη είναι κανόνας. Ζούμε σε μια  χώρα πτωχή αλλά συμπεριφερόμαστε ως πλούσιοι κοσμοπολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σχολικές εκδρομές όπου συγκεκριμένα κυκλώματα ή  μηχανισμοί τις κατευθύνουν οργανωμένα προς το εξωτερικό.
Την ώρα που η Ελληνική περιφέρεια φθίνει, την ώρα που ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τον μαθητικό τουρισμό, εμείς χρηματοδοτούμε αφειδώς τουρισμό πολυτελείας στη Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Ρώμη και άλλους ανάλογους προορισμούς.
Σχολικές μονάδες διοχετεύουν χιλιάδες Ευρώ, χωρίς εκπαιδευτικό στόχο για να δουν κάποιοι μαθητές το γήπεδο της Μπαρτσελώνα.
Από διάφορους κύκλους καλλιεργείται συστηματικά η φήμη ότι "έξω είναι φθηνότερα" και κάποιοι κάνουν δωρεάν τουρισμό σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας.
Στη χώρα μας ούτε σχεδιασμός υπάρχει, ούτε εκπαιδευτική πολιτική και κουλτούρα έχουν οι σχολικές μονάδες. Το γιατί συμβαίνει αυτό εύκολα ερμηνεύεται.
Πως να χαραχθεί άλλωστε μια τέτοια πολιτική από συλλόγους δεκάδων εκπαιδευτικών όπου οι ισορροπίες, συσχετισμοί και οι σκοπιμότητες κυριαρχούν;
Πως να υπάρξει εκπαιδευτική πολιτική όταν στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών νεοδιόριστοι και περαστικοί εκπαιδευτικοί έχουν ισότιμη άποψη αλλά ελάχιστη γνώση;
Πως να υπάρξει  εκπαιδευτική πολιτική όταν μέλη του συλλόγου κάνουν τις επιλογές τους για  να κάνουν δημόσιες σχέσεις  με τους μαθητές ή για να εξασφαλίσουν το δωρεάν ταξίδι;
Πέρα όμως από τους εκπαιδευτικούς τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας που εν μέσω οικονομικής κρίσης όχι μόνο παρακολουθεί αδιάφορο την κατάσταση, αλλά έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο που δίνει ουσιαστικά παραπάνω μέρες σε εκδρομές εκτός Ελλάδας.
Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι αδιανόητο ακόμα και σήμερα να  επιδοτείται η μετακίνηση μαθητών στο εξωτερικό. Η διακοπή κάθε χρηματοδότησης για τέτοιου είδους πολυήμερες εκδρομές μπορεί να δώσει ώθηση στην επιλογή Ελληνικών προορισμών.
Πέρα όμως από τα παραπάνω και με το ΔΝΤ να κατευθύνει, να επιτηρεί και να αποφασίζει, στοιχειώδης υποχρέωση όλων μας είναι να πούμε όχι άλλες εκδρομές πολυτελείας. Να πούμε όχι στη εξαγωγή πολύτιμων Ευρώ, να πούμε όχι στον τουρισμό υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Να δείξουμε στους μαθητές μας ότι υπάρχει η άλλη Ελλάδα, αυτή που ποτέ δε θα ζήσουν με τον τρόπο που θα τους δώσει τη δυνατότητα ένα καλά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η Ελληνική πολιτεία και πολύ περισσότερο η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελληνική περιφέρεια.  Αυτήν που έχει απόλυτη ανάγκη από την τονωτική οικονομική ένεση του μαθητικού τουρισμού.

Ας κάνουμε πράξη τη στήριξη της Ελληνικής περιφέρειας...

Τα τελευταία χρόνια η αναντιστοιχεία ανάμεσα στη θεωρία και στη πράξη είναι κανόνας. Ζούμε σε μια  χώρα πτωχή αλλά συμπεριφερόμαστε ως πλούσιοι κοσμοπολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σχολικές εκδρομές όπου συγκεκριμένα κυκλώματα ή  μηχανισμοί τις κατευθύνουν οργανωμένα προς το εξωτερικό.
Την ώρα που η Ελληνική περιφέρεια φθίνει, την ώρα που ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τον μαθητικό τουρισμό, εμείς χρηματοδοτούμε αφειδώς τουρισμό πολυτελείας στη Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Ρώμη και άλλους ανάλογους προορισμούς.
Σχολικές μονάδες διοχετεύουν χιλιάδες Ευρώ, χωρίς εκπαιδευτικό στόχο για να δουν κάποιοι μαθητές το γήπεδο της Μπαρτσελώνα.
Από διάφορους κύκλους καλλιεργείται συστηματικά η φήμη ότι "έξω είναι φθηνότερα" και κάποιοι κάνουν δωρεάν τουρισμό σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας.
Στη χώρα μας ούτε σχεδιασμός υπάρχει, ούτε εκπαιδευτική πολιτική και κουλτούρα έχουν οι σχολικές μονάδες. Το γιατί συμβαίνει αυτό εύκολα ερμηνεύεται.
Πως να χαραχθεί άλλωστε μια τέτοια πολιτική από συλλόγους δεκάδων εκπαιδευτικών όπου οι ισορροπίες, συσχετισμοί και οι σκοπιμότητες κυριαρχούν;
Πως να υπάρξει εκπαιδευτική πολιτική όταν στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών νεοδιόριστοι και περαστικοί εκπαιδευτικοί έχουν ισότιμη άποψη αλλά ελάχιστη γνώση;
Πως να υπάρξει  εκπαιδευτική πολιτική όταν μέλη του συλλόγου κάνουν τις επιλογές τους για  να κάνουν δημόσιες σχέσεις  με τους μαθητές ή για να εξασφαλίσουν το δωρεάν ταξίδι;
Πέρα όμως από τους εκπαιδευτικούς τεράστιες είναι και οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας που εν μέσω οικονομικής κρίσης όχι μόνο παρακολουθεί αδιάφορο την κατάσταση, αλλά έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο που δίνει ουσιαστικά παραπάνω μέρες σε εκδρομές εκτός Ελλάδας.
Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι αδιανόητο ακόμα και σήμερα να  επιδοτείται η μετακίνηση μαθητών στο εξωτερικό. Η διακοπή κάθε χρηματοδότησης για τέτοιου είδους πολυήμερες εκδρομές μπορεί να δώσει ώθηση στην επιλογή Ελληνικών προορισμών.
Πέρα όμως από τα παραπάνω και με το ΔΝΤ να κατευθύνει, να επιτηρεί και να αποφασίζει, στοιχειώδης υποχρέωση όλων μας είναι να πούμε όχι άλλες εκδρομές πολυτελείας. Να πούμε όχι στη εξαγωγή πολύτιμων Ευρώ, να πούμε όχι στον τουρισμό πολυτελείας, στον τουρισμό υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Να δείξουμε στους μαθητές μας ότι υπάρχει η άλλη Ελλάδα, αυτή που ποτέ δε θα ζήσουν με τον τρόπο που θα τους δώσει τη δυνατότητα ένα καλά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η Ελληνική πολιτεία και πολύ περισσότερο η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελληνική περιφέρεια.  Αυτήν που έχει απόλυτη ανάγκη από την τονωτική οικονομική ένεση του μαθητικού τουρισμού.

Νίσυρος....Υπέροχη και μοναδική



Νίσυρος... τόσο μικρή και τόσο προικισμένη. Μοναδικό νησί στο Αιγαίο που μας περιμένει για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του. Κάθε βήμα, κάθε γωνιά μια καινούργια όμορφη εμπειρία. 
Η φωτό νομίζω ότι τα λέει όλα...



Νίσυρος....Υπέροχη και μοναδική



Νίσυρος... τόσο μικρή και τόσο προικισμένη. Μοναδικό νησί στο Αιγαίο που μας περιμένει για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του. Κάθε βήμα, κάθε γωνιά μια καινούργια όμορφη εμπειρία. 
Η φωτό νομίζω ότι τα λέει όλα...