Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μεγάλες αλήθειες για την υπερτιμημένη θεατρίνα της σκηνής και της πολιτικής..

Ροζίτα Σώκου
«Θεός φυλάξει, η Μελίνα φίλη μου; Ατάλαντος άνθρωπος, εκτός από όταν έπαιζε τον εαυτό της στην Στέλλα. Τίποτα άλλο δεν μπορούσε να κάνει. Την έχω δει σε μονολόγους να γελάνε και οι κότες! Η νοοτροπία αυτής της γυναίκας ήταν ανατριχιαστική», απάντησε η Ροζίτα όταν η δημοσιογράφος του «Joy TV» την ρώτησε αν έχουν υπάρξει φίλες.
Η Κως έχει πληρώσει ακριβά την Μελίνα και συνεχίζει να την πληρώνει με τις επιδρομές του ληστρικού οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων,  που πρωτοστατεί ο ανιψιός της.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27766&subid=2&pubid=113035916

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μια συγκλονιστική συνέντευξη του σημαντικότερου Έλληνα επιστήμονα. O Δημήτρης Νανόπουλος στο maga.gr


Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι το μποζονίο του Higgs;

ένα πεδίο από το οποίο περνάει όλο το σύμπαν
Καταρχήν αυτό που ανακαλύψαμε το 2012-’13 είναι απίστευτα συναρπαστικό. Δεν πρόκειται για ένα απλό σωματίδιο, αλλά για πεδίο το οποίο υπάρχει σε όλο το σύμπαν.
Όλα τα πεδία, είτε είναι ηλεκτρομαγνητικά είτε είναι βαρυτικά, ή οτιδήποτε, είναι επηρεασμένα και έχουν σχέση με ένα πράγμα, ή κάποιο φορέα που τα δημιουργεί. Το πεδίο Higgs είναι αυτό που δίνει μάζα σε όλα τα πράγματα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας βρίσκουμε ότι υπάρχει ένα πεδίο από το οποίο περνάει όλο το
σύμπαν.
Έχετε πει ότι αυτό που συντελείται στο CERN είναι μεγαλύτερο από αυτό που συνέβη με τον Γαλλιλαίο και τον Νεύτωνα.

απαντούμε σε ερωτήματα που κάποτε απασχολούσαν τους φιλοσόφους
Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η ανακάλυψη όχι μόνο για τους φυσικούς, αλλά για το σύνολο της ανθρωπότητας, γιατί με τον τρόπο αυτό κατανοούμε γιατί υπάρχει μάζα.
Εγώ θα πάθαινα έμφραγμα αν δεν επιβεβαιώναμε την ύπαρξή του. Για αυτό και είχα δηλώσει ότι θα πήγαινα για ψάρεμα.
Τέτοιου είδους πεδία έχουν διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο και στην αρχή του σύμπαντος. Μπορεί να μην υπάρχει το ίδιο πεδίο, αυτό καθ’ευατό, αλλά λέμε ότι υπάρχει ο ίδιος μηχανισμός.
Με αυτή την ανακάλυψη φτάνουμε στο σημείο να απαντούμε, με πειραματικά δεδομένα πλέον, σε ερωτήματα που κάποτε απασχολούσαν τους φιλοσόφους.
Διαβάστε περισσότερα: 


Music Time: Still The One - Effie Koullia

Αντώνη διώξε τα βαρίδια της ΔΗΜΑΡ. Δεν έχουν θέση κομμουνιστές στη προσπάθεια να σωθεί η χώρα.

Οι καθημερινές πλέον γελοιότητες του υπουργού -"συνδικαλιστή" των δικαστών-δικηγόρων και του υπουργού - "προστάτη" του κάθε ανίκανου και επικίνδυνου που βολεύτηκε στο δημόσιο, είναι καιρός να πάρουν τέλος.
Στη χώρα αυτή η κυβέρνηση, με την εντολή του λαού, αποφασίζει και χαράζει πολιτική. Δεν μπορεί η προκλητικά πλουσιοπάροχα αμειβόμενη κλίκα των δικαστών να φρενάρει συνεχώς τις πολιτικές αποφάσεις και τους αναγκαίους χειρισμούς για να βγούμε από τη κρίση. Η ιστορία με τις προσωρινές διαταγές, των οποίων ποτέ δεν εκδικάζεται η κύρια αγωγή, μόνο στα όρια του Ελληνικού παραλογισμού μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.
Αντώνη από τα βαρίδια της ΔΗΜΑΡ μη περιμένεις τίποτα καλό. Διώξε τους όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τσέρνομπιλ … 27 χρόνια από την καταστροφή



Σήμερα  26 Απριλίου 2013 συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από την έκρηξη του αντιδραστήρα Νο 4 του Τσέρνομπιλ, δηλαδή από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα ατύχημα παγκόσμιας σημασίας καθώς οι επιπτώσεις του άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν τα ίχνη τους σχεδόν σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Η έκρηξη του αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ προκάλεσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. H ραδιενέργεια που εκλύθηκε είναι τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μαζί. Μόνο στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν άμεσα από την έκρηξη του αντιδραστήρα, ενώ μολύνθηκε έκταση 160.000 τετραγωνικών χλμ. Η ολική ποσότητα ραδιενεργών υλικών που ελευθερώθηκε υπολογίζεται σήμερα σε12 x 1018 Bq. Σε αυτά περιλαμβάνονται 6 με  7 x 1018 Bqευγενών αερίων. Το Bq είναι μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας. Ένα Bq αντιστοιχεί σε μία διάσπαση ραδιενεργού πυρήνα κάθε δευτερόλεπτο. 


Η σύνθεση των ουσιών που ελευθερώθηκαν ήταν περίπλοκη. Ειδική σημασία έχει το Ιώδιο (Ι-131) και το Καίσιο (Cs-137). Το βραχύβιο Ιώδιο 131  με τον μικρό χρόνο ημιζωής ευθύνεται  για τις άμεσες ραδιολογικές επιπτώσεις, ενώ το Καίσιο 137 με χρόνο ημιζωής της τάξης των τριών δεκαετιών έχει  την μεγαλύτερη ραδιολογική επίδραση μακροπρόθεσμα. Ραδιενεργά υλικά διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια αποτέθηκαν στο χώμα σε ανιχνεύσιμες ποσότητες σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Στην Eλλάδα το Καίσιο 137, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές τιμές σε περιοχές της Mακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», η χώρα μας πλήρωσε ήδη βαρύ τίμημα καθώς από το 1986 και έπειτα καταγράφηκαν 2,6 φορές περισσότερα κρούσματα λευχαιμίας.   Τις πρώτες ημέρες της καταστροφής οι Αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια  συγκάλυψης των πραγματικών στοιχείων και γενικότερης παραπληροφόρησης των επισήμων Αρχών και της πυρηνικής βιομηχανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δυτικός κόσμος άρχισε να ανησυχεί και να ψάχνει όταν λίγες μέρες μετά το ατύχημα εντοπίσθηκε αυξημένη ραδιενέργεια από σταθμό ελέγχου στη Σουηδία. Η μελέτη των μετεωρολογικών δεδομένων και της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας έστρεψε τη προσοχή των ερευνητών και των διεθνών οργανισμών στους αντιδραστήρες του Τσέρνομπιλ και τελικά οι αρχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παραδέχθηκαν το συμβάν. Οι κρίσιμες πρώτες ημέρες είχαν χαθεί και μαζί τους η ευκαιρία να περιορισθεί η έκταση της έκλυσης ραδιενέργειας με την επέμβαση εξειδικευμένων δυτικών εμπειρογνωμόνων.
Όσοι θυμούνται εκείνες τις ημέρες σίγουρα ανατριχιάζουν στην αίσθηση της γενικής μόλυνσης κάθε είδους τροφίμου ακόμα και σε περιοχές μακριά από τον τόπο της καταστροφής, όπως η χώρα μας. Εκείνη την χρονιά ολόκληρη η παραγωγή σιτηρών της Ελλάδας κατέστη ακατάλληλη για κατανάλωση και κρατήθηκε ώστε με την ανάμειξη της με την παραγωγή του 1987 και το πέρασμα του χρόνου να μειωθεί η ραδιενέργεια  της και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ήμουν εκείνη την χρονιά μεταπτυχιακός υπότροφος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του  ΚΠΕ "Δημόκριτος" και έζησα από μέσα την αγωνία των μετρήσεων σε κάθε είδους τρόφιμα και την τραγικότητα της έκτασης του πυρηνικού ατυχήματος. Θυμάμαι το νερό της βροχής που μαζεύαμε από την υδρορροή να "κτυπάει" σαν ραδιενεργή πηγή. Θυμάμαι το κατσικίσιο κρέας από το Καπανδρίτι που ήταν ουσιαστικά μια ραδιενεργή πηγή. Βλέπετε το άτυχο κατσίκι είχε βοσκήσει σε χορτάρι βρεγμένο από το νερό της βροχής που έφερνε στο έδαφος τα υλικά που ελευθερώθηκαν από τον λιωμένο πυρήνα του αντιδραστήρα. Σε όποιες περιοχές της χώρας έτυχε να βρέξει τα ραδιενεργά σωματίδια παρασυρμένα από το νερό της βροχής μόλυναν το έδαφος, πέρασαν στα φυτά, μπήκαν στους καρπούς. Ήταν η εποχή που "έδεναν" τον καρπό τους τα σιτηρά με αποτέλεσμα ότι περιέγραψα παραπάνω.
Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ αλλά και το πρόσφατο της Fukushima έδειξε καθαρά ότι είναι ουτοπία να μιλάμε για ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο ατύχημα οφείλεται σε σειρά λανθασμένων ενεργειών του προσωπικού του αντιδραστήρα. Οι συνέπειες αυτών των λαθών πολλαπλασιάσθηκαν από τις αδυναμίες της σχεδίασης του αντιδραστήρα και των συστημάτων ασφαλείας του.  Αποτέλεσμα η τραγική κατάληξη που όλοι γνωρίζουμε.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως 26 χρόνια μετά το ατύχημα, πολλά από τα θύματα του δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Τόσο οι γενετικές μεταλλάξεις, όσο και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας σε αυτούς που ζουν σε μολυσμένες περιοχές θα ταλαιπωρήσουν πολλές γενιές ακόμα.
Περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών του Τσέρνομπιλ  και στην Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Λευκορωσία, τουλάχιστον 400.000άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 270.000 εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Στις περιοχές που μολύνθηκαν ζούσαν περισσότερα από 17 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με κρατικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το συνολικό κόστος της καταστροφής ξεπέρασε τα 358 δις  δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου του Θυρεοειδούς εκτιμά ότιχιλιάδες παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα επόμενα 30 χρόνια. Στην Λευκορωσία σε ολόκληρη την χώρα, οι ανωμαλίες των οστών και των μυών έχουν αυξηθεί κατά 62%, οι διαταραχές του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων κατά 43% και του πεπτικού συστήματος κατά 23%. Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, η γενική νοσηρότητα του πληθυσμού στις μολυσμένες περιοχές έχει διπλασιαστεί μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ. Περίπου 800.000 εργάτες που συμμετείχαν στα πρώτα μέτρα έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά την καταστροφή έχουν εκτεθεί σε υψηλότατες δόσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, το ποσοστό θανάτων ''εκκαθαριστών'' που σχετίζονται με το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν 60% το 1993 και77% το 1994.
Περιττό βέβαια να πούμε ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων που έκαναν τις πρώτες πτήσεις και ρίψεις υλικών πάνω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Μεταξύ των χιλιάδων εργατών που μετείχαν στις εργασίες καθαρισμού γύρω από τον κεντρικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πάσχουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την ραδιενέργεια

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ BBC

Έκλεβαν και το κόμμα τους. Μαύρη τρύπα 114 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ!


Η «Λερναία Ύδρα» της διαφθοράς πνίγει το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα συνταρακτικά στοιχεία για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ που έφεραν το πρώην κυβερνών κόμμα σε καθεστώς χρεοκοπίας. 

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ τη χρονική περίοδο 2004-2010 προκαλούν δέος.

Το πόρισμα που συνέταξαν μετά από εντολή της σημερινής κυβέρνησης πέντε διεθνούς κύρους εταιρίες ορκωτών λογιστών και πιο συγκεκριμένα οι Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece διαπιστώνει ότι η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κόμματος ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσό των 114 εκατ.ευρώ.

Περίπου 500.000 ευρώ εμφανίζονται ως δαπάνες που έχουν εγκριθεί με την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ποσό περίπου 800.000 ευρώ εμφανίζονται στο όνομα του Νίκου Αθανασάκη, διευθυντή την επίμαχη περίοδο του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου. Δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αποδίδονται στο όνομα «Καλογεροπούλου», η οποία έχει διατελέσει συνεργάτιδα του Γ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, γα την ίδια τριετία, στα 53,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες γνωστού ταξιδιωτικού πρακτορείου, με το οποίο συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ για μετακινήσεις στελεχών, ενώ εντοπίστηκαν να έχουν εκδοθεί 45.000(!) εισιτήρια για ένα μόνο χρόνο. Όλα τα παραπάνω ποσά εμφανίζονται να φέρουν και την υπογραφή του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, που συνυπέγραφε με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε περισσότερα:

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τσερνόμπιλ, Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους...

Η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ

 

   

   

   

   

   

   

   

   

      null

   



http://folders.skai.gr/main/theme?id=197&locale=el

Περί της Τοπικής Γεωθερμίας και της ανάπτυξης ενός μοντέλου εναλλακτικού τουρισμού….



Στη περιοχή Κω - Νισύρου το γεωθερμικό πεδίο είναι αισθητό με πολλές μορφές. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν αναβλύζοντα ζεστά νερά και εκροές ατμών από το υπέδαφος. Οι περιπτώσεις της  πολύ γνωστής περιοχής των θερμών στη Κω (Εμπρός θέρμη) και των λιγότερο γνωστών Πίσω Θέρμη (Αγία Ειρήνη) είναι χαρακτηριστικές. Στα εμπρός θέρμη η επιφανειακή ροή  νερού θερμοκρασίας 52 οC, δείχνει το μέγεθος του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής.  Ροές ζεστού νερού και  αερίων  ηφαιστειακής προέλευσης συναντάμε σε αρκετά σημεία της Κω.  
Βέβαια αυτό που εμφανίζεται στη Κω είναι τίποτα μπροστά στα ανάλογα φαινόμενα που εμφανίζονται  στη Νίσυρο.  Είναι πολύ γνωστή η εκροή θερμού νερού στα  Δημοτικά Λουτρά της Νισύρου αλλά και στα λουτρά Παντελίδη στους Πάλλους. Οι γεωτρήσεις της ΔΕΗ στα τέλη της δεκαετίας του 80 έδωσαν μια σαφέστερη εικόνα για το διαθέσιμο γεωθερμικό δυναμικό. Αυτό φαίνεται να αγγίζει τα 120 MW. Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ τότε ήταν για τη  κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού ισχύος 10 MW. Δυστυχώς μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους η μονάδα αυτή δεν έχει κατασκευασθεί. Όμως η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αυτής έχει σαφώς μετρήσιμα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. 
Διαβάστε περισσότερα: https://docs.google.com/document/d/18TTASkPWGRjZ6NiSthGfvrsJ13hpEEn7vmmfkz0Rqpw/edit?usp=sharing

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

80 χρόνια από τότε Ο ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΩ


Γράφει ο κ. Βασίλης  Χατζηβασιλείου, Δικηγόρος-Ιστορικός.

 Στις 23 Απριλίου του 1933 ο τρομερός εγκέλαδος έπληξε ολοκληρωτικά την πόλη της Κω, όπου σκόρπισε το θάνατο και προξένησε ανυπολόγιστες καταστροφές. Ήταν Κυριακή του Αντίπασχα, του Θωμά και εορτή του Αγίου Γεωργίου, όταν ο σεισμός άρχισε στις 8 και 5΄ το πρωί της αποφράδας εκείνης μέρας. Ήταν τεκτονικός, μεγέθους 6,6 και έντασης I=IX της τροποποιημένης κλίμακας Mercalli και κράτησε 27 δευτερόλεπτα στη διάρκεια των οποίων κατέρρευσαν τα περισσότερα σπίτια της πόλης Κω. Οι σεισμικές δονήσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, φαινόμενο που εξασθένισε μετά παρέλευση 2 ημερών, ενώ πυκνή ομίχλη και σύννεφο σκόνης επικάλυψε αμέσως την κατεστραμμένη πόλη. Θ’ ακολουθήσει ραγδαία βροχή, ενώ οι κάτοικοι αλλόφρονες θα τρέχουν εδώ κι εκεί, άλλοι για να σωθούν κι άλλοι σε αναζήτηση των συγγενών τους. Κάτω απ’ τα ερείπια των σπιτιών ακούγονταν οι επιθανάτιοι ρόγχοι και τα βογκητά εκείνων που είχαν καταπλακωθεί.
Πρώτο μέλημα της Ιταλικής Διοίκησης αμέσως μετά το σεισμό ήταν να ανασυρθούν με τη συνδρομή του ιταλικού στρατού οι νεκροί και οι τραυματίες απ’ τα ερείπια. Οι νεκροί υπολογίστηκαν σε 178 άτομα (124 Ορθόδοξοι χριστιανοί, 47 Μουσουλμάνοι και 7 Ιουδαίοι).Το 52% των θυμάτων της Ορθόδοξης Κοινότητας Κω ήταν νήπια, παιδιά και έφηβοι. Οι σοβαρά τραυματισθέντες ανήλθαν σε 80 τουλάχιστον άτομα. Οι μεν νεκροί μεταφέρθηκαν στην αυλή του Νοσοκομείου (επί της οδού Ιπποκράτους) και στην αίθουσα της σημερινής Πνευματικής Εστίας, οι περισσότεροι δε από τους βαριά τραυματισμένους προωθήθηκαν στα Νοσοκομεία Ρόδου και Λέρου. Στους άστεγους σεισμοπαθείς που εγκαταστάθηκαν στο Στάδιο μοιράστηκαν αντίσκηνα και κουβέρτες, ενώ παράλληλα άρχισε η διανομή συσσιτίου. Λίγες μέρες αργότερα οι άστεγοι θα κατασκευάσουν ξύλινες παράγκες, που θα τοποθετηθούν σ’ όλη την έκταση της σημερινής οδού Βασιλέως Γεωργίου μέχρι την Πλατεία 7ηςΜαρτίου.
Μόλις ακούστηκε η είδηση του φοβερού σεισμού κινήθηκαν πολλοί πατριώτες, καθώς και τα Δωδεκανησιακά Σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την παροχή βοήθειας στον πληγέντα πληθυσμό της Κω. Πρώτοι οι γείτονες Καλύμνιοι θα στείλουν τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, τα οποία όμως θα καταλήξουν σ’ ελάχιστους σεισμοπαθείς και μη, γιατί ο υπέρμετρος εγωισμός των Ιταλών δεν επέτρεψε το δίκαιο μοίρασμά τους.
 Στο μεταξύ τα Γραφεία Τεχνικών και Υγιεινής θ’ αρχίσουν το έργο της καταγραφής των ζημιών. Όσα σπίτια έπαθαν βλάβες ακόμη και εκείνα που δεν έπεσαν, θα δοθεί εντολή να κατεδαφιστούν «για λόγουςδημόσιας ωφέλειας» και θα απαγορευθεί η ανοικοδόμηση άλλων στη θέση τους. Θα ακολουθήσει το περίφημο Κυβερνητικό Διάταγμα 129 της 21-6-1933, που θα καθιερώσει την πρώτη δέσμη μέτρων Κυβερνητικής πρόνοιας για τους σεισμοπαθείς, ενώ παράλληλα θα διαγράψει και τις γενικές κατευθύνσεις ενός πολεοδομικού κανονισμού, που θ’ αναφέρεται στην ανοικοδόμηση της νέας πόλης Κω. Την ιδέα βέβαια για μια καινούργια πόλη είχαν συλλάβει οι Ιταλοί απ’ την τετραετία 1926-1930, γι’ αυτό και σχεδίασαν ρυμοτομικό με την επέκτασή της, βοηθούμενοι κι απ’ την καθιέρωση του γεωμετρικού τύπου Κτηματολογίου. Ο σεισμός επιτάχυνε την εφαρμογή αυτή του ρυμοτομικού τους σχεδίου.
Δεν ήταν τυχαίο επίσης που με το πιο πάνω Κυβερνητικό Διάταγμα οι Ιταλοί συγκροτούσαν «Επιτροπεία τουσεισμού» (Commissariatopel terremoto) με έδρα την Κω, αναθέτοντας και τα καθήκοντα του Δημάρχου (Podestá) της πόλης στον Επίτροπο του σεισμού, τον RivanoMela. Θ’ ακολουθήσει άλλη μια δέσμη μέτρων πρόνοιας για τους σεισμοπαθείς, που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα της Κυβερνητικής αρωγής για την οικοδόμηση των σπιτιών τους σε απαλλοτριωθείσες ήδη εκτάσεις γης (κυρίως περιβόλια), με βάση το ρυθμιστικό σχέδιο της νέας πόλης. Αυτό που θα δώσει την ευκαιρία στους Ιταλούς Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς ν’ αποδείξουν το δαιμόνιό τους σαν καλοί οικοδόμοι όχι μόνο ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων (κυβερνητικών) κτιρίων. Το άριστο για τα δεδομένα της εποχής ρυμοτομικό σχέδιο θα συμπληρωθεί με ασφαλτοστρώσεις οδών και πλατειών, με πλήρες δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, με δενδροφυτεύσεις μεγάλης ποικιλίας δένδρων, ακόμη και αειθαλών, με πάρκα και πεζοδρόμια σ’ όλες ανεξαίρετα τις οδούς. Κι όλα αυτά μέσα σε μια τριετία σχεδόν απ’ την ημέρα του σεισμού. (Λεπτομέρειες για την ανοικοδόμηση της νέας πόλης Κω βλέπε στο βιβλίο μου: «Ιστορία της Νήσου Κω. Αρχαία-Μεσαιωνική-Νεότερη», έκδοση Δήμου Κω 1990, σ.σ. 532-547).
Η εικόνα όμως της παλιάς, της προσεισμικής μικρής, αλλά γραφικής και λουσμένης μέσα σε καταπράσινους κήπους κι εξοχικές επαύλεις, πόλης Κω, έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη των κατοίκων της, τον τρόπο ζωής των οποίων άλλαξε άρδην η φρικτή ανάμνηση του σεισμού και της οδυνηρής απώλειας τόσων ανθρώπινων ψυχών. Ο αείμνηστος Κώος λόγιος και  συγγραφέας Μανόλης Κάσδαγλης, φεύγοντας τότε μικρός απ’ το νησί, θα γράψει αργότερα σ’ ένα μικρό βιβλίο του: «Αλλά την Κω δεν την ξανάδα όπως την άφησα. Την κράτησα βαθειά μέσα μου, όπως την θυμόμουν και την αγάπησα – απείραχτη ή κατεστραμμένη: μήτρα ιερή, αξία της καρδιάς, μέτρο ζωής!...».-




Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο μεγάλος σεισμός του 1933. 23 Απριλίου σαν σήμερα!!!

Ένα πρωινό του 1933, ξαφνικά, σε μια στιγμή, τα τμήματα που βρίσκονται και από τις δύο πλευρές του παραπάνω ρήγματος (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή) του δίαυλου Κω-Νισύρου, κινήθηκαν με σφοδρότητα και ακολούθησαν τη φορά που δείχνουν τα κόκκινα βέλη.  Το ημερολόγιο έλεγε Κυριακή του Θωμά και εορτή του Αγίου Γεωργίου, μια ξεχωριστή ημέρα. Η ώρα ήταν 8.05, πολλοί από τους κατοίκους κατευθύνονταν προς τις εκκλησίες, ενώ άλλοι ήδη παρακολουθούσαν την Θεία λειτουργία. Ευτυχώς οι περισσότεροι δε βρίσκονταν στα σπίτια τους ή δεν κοιμούνταν. Ένας ξαφνικός σεισμός σημειώνεται το πρωί. Ήταν μία σεισμική δόνηση έντονη και εκτεταμένη. Τα 25 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά να αλλάξουν και να μετατρέψουν την πόλη της Κω σε ένα σωρό από ερείπια. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ο απολογισμός ήταν 178 νεκροί εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά και εκατοντάδες οι σοβαρά τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών, κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του, θα βρει τραγικό θάνατο, πάμφτωχος και τυφλός, ένας από τους μεγαλύτερους εραστές της Κωακής φύσης, ο Ιάκωβος Ζαράφτης. Εκατοντάδες τραυματίες μεταφέρονται με πολεμικά πλοία στη Ρόδο και τη Λέρο για να νοσηλευθούν στα εκεί νοσοκομεία.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πότε πέρασε ένας χρόνος; ΘΑΛΑΣΣΕΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

Πλύση εγκεφάλου με δημοτικά χρήματα....

Με χρήματα του δήμου, μετά από μια απαράδεκτη και εμφανώς παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πληρωθούν οι εκδηλώσεις "αγιοποίησης" του μπαχαλάκια του 60. Η γνωστή παρεούλα κομμουνιστών - αριστεριστών φροντίζει να μας κάνει πλύση εγκεφάλου, με ξένα βεβαίως χρήματα.
Για το καθεστώς λογοκρισίας σχολίων και βιντεοσκοπήσεων των εκδηλώσεων, μίλησαν άλλοι. Είναι όμως χαρακτηριστικό δείγμα νοοτροπίας. Τα πρόσφατα γεγονότα της Χαλκιδικής δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του αριστερίστικου φασισμού. Σε λίγα χρόνια σίγουρα κάποιοι αντίστοιχοι μπαχαλάκηδες θα προσπαθούν να "αγιοποιήσουν" τους επιδρομείς των Σκουριών και θα μιλούν για "αγωνιστές", διακαιώματα, δημοκρατία και "αγώνες" κόντρα στη νόμιμη κυβέρνηση.
Όσοι ψήφισαν την τυπικά και ουσιαστικά παράνομη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων έχουν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές. Περιμένουμε από τον αρμόδιο επίτροπο να κάνει καλά τη δουλειά του.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το Eυρωκοινοβούλιο "μειώνει" τους λογαριασμούς της ΔΕΗ Πηγή:www.capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Απερρίφθη πριν από λίγη ώρα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περίφημο backloading. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει άμεσα να συνυπολογιστεί από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εφαρμοστεί όχι αύξηση αλλά μείωση στα τιμολόγια ρεύματος των χειμαζόμενων καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών που κλήθηκαν να πληρώσουν προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.
Το λεγόμενο backloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατ. δικαιώματα εκπομπής ούτως ώστε μέσω της τεχνητής έλλειψης να εκτιναχθούν προς τα πάνω οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων. Ωστόσο το βέτο που έθεσε με την αρνητική του ψήφο το ΕΚ επιστρέφει την πρόταση ως μη αποδεκτή και αποτελεί μια συντριπτική ήττα της Κομισιόν και του Συμβουλίου.
Η είδηση για την απόρριψη του backloading οδήγησε σε νέα κατάρρευση την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην ΕΕ όπου κατεγράφη νέο χαμηλό στα 2,93 ευρώ ο τόνος, ενώ σημαντική μείωση καταγράφει στα χρηματιστήρια της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρισμού (3% στη Γερμανία στα 39,6 ευρώ η μεγαβατώρα).
Διαβάστε περισσότερα: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1775072

Ότι και να κάνουν δεν μπορούν να κρυφτούν....

Ποιοι; Μα φυσικά οι αριστεριστές - μπαχαλάκηδες του σήμερα.

Λογοκρίνουν, παραπληροφορούν, προκαλούν για να "αγιοποιήσουν" τον μπαχαλάκια του 60.  

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Oταν η Αλέκα Παπαρήγα εκθείαζε τον Στάλιν

Παρότι Στάλιν και «σταλινισμός» έχουν πλέον καταχωρηθεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας, εντούτοις η Αλέκα Παπαρήγα, ακόμη πρόσφατα, εξυμνούσε τον σοβιετικό ηγέτη, λέγοντας ότι ο κομμουνισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον φασισμό.

Ο σταλινισμός είναι μια περίοδος «πείρας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» ήταν η επίσημη θέση του ΚΚΕ που διατύπωσε ξανά η Αλέκα Παπαρήγα στο προηγούμενο Συνέδριο του κόμματος. «Η περίοδος που συνέπεσε επικεφαλής του σοβιετικού κράτους και του κόμματος να είναι ο Στάλιν ενοχλεί γιατί ακριβώς αποτελεί πείρα για τις σκληρές συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης», είπε χαρακτηριστικά η γραμματέας του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι για να συκοφαντηθεί αυτή η περίοδος επαναλαμβάνεται η «καραμέλα περί σταλινικών εγκλημάτων».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.iefimerida.gr/node/100165#ixzz2QYBEdEvG


Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Έχουν χάσει κάθε μέτρο. Διαφημίζουν ανοικτά τη βία τα "Τσιπράκια"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπλισε τα χέρια όσων επιχείρησαν να πυρπολήσουν ζωντανούς συμπολίτες τους στη Χαλκιδική, τώρα, ενόψει φοιτητικών εκλογών, διαφημίζει με αφίσα ενός κουκουλοφόρου που κρατά Καλάσνικοφ, τη νεολαία του ως φυτώριο εγκληματιών. Υπάρχει ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ;".

Το πυρηνικό ατύχημα στο CHERNOBYL, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του BBC

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 27 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο Chernobyl της Ουκρανίας. Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο απεικονίζει την καταστροφή πολύ ρεαλιστικά.



Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ενας “ξεπεσμένος” και “ανήθικος” δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη”


Ύστερα από 17 χρόνια εργασίας στον «Ριζοσπάστη» εξωθήθηκα μετά από σειρά άλλων ενεργειών να φτάσω μέχρι τα αστικά δικαστήρια για να διεκδικήσω τα δεδουλευμένα μου (παραμένω πάνω από 6 μήνες απλήρωτος χωρίς άλλο εισόδημα) ώστε να μπορέσω να επιβιώσω. Τόσο από «συναδέλφους» όσο και από στελέχη της ηγεσίας του κόμματος κατηγορήθηκα ως ένας «ξεπεσμένος» και «ανήθικος» δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» που δεν έχω καμία θέση στην εφημερίδα. Προς απάντησή τους, παραθέτω σήμερα την επιστολή που κατέθεσα στις 6 Μαρτίου 2013 στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (υπενθυμίζω ότι ο Ριζοσπάστης είναι όργανο της) και για την οποία μέχρι σήμερα δεν πήρα ποτέ απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα: http://neyrospastis.wordpress.com/2013/04/10/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9/

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ζωή Κασιδιάρη


Στην ελληνική πολιτική ζωή κυκλοφορεί εσχάτως ένα αποτρόπαιο τέρας. Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Ούτε καινούργιο ούτε παλιό.
Κάτι παράξενο, απροσδιόριστο, ετερόκλητο και ταυτοχρόνως υποδόρια επικίνδυνο.
Είναι επικίνδυνο επειδή, σε αντίθεση με τα ερμαφρόδιτα πολιτικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει μια συγκροτημένη μέθοδο και μια διαμορφωμένη αντίληψη που το καθιστούν ελκυστικό.
Ορισμένοι ίσως ισχυριστούν ότι τόσο η μέθοδος όσο και η αντίληψη κινούνται στα όρια της ψύχωσης και εμπίπτουν ενδεχομένως στην αρμοδιότητα της ψυχιατρικής επιστήμης. Αυτό όμως δεν τις καθιστά λιγότερο επικίνδυνες.
Διότι σε μια ήδη διαταραγμένη κοινωνία η διαταραχή δεν αποτελεί εμπόδιο. Ισα-ίσα. Λειτουργεί ενίοτε ως μηχανισμός ταύτισης και ως άσκηση γοητείας.
Η μέθοδος που ακολουθεί το ιδιόμορφο αυτό τέρας είναι ένα μείγμα ελέγχου και καταγγελίας. Μόνο που το τέρας υποδύεται ταυτοχρόνως και τον μηνυτή και τον δικαστή.
Κατά κανόνα έχει εκδώσει ετυμηγορία (κατά του «συστήματος» ή κατά συγκεκριμένων προσώπων…) συνοπτικά, απλουστευτικά και ισοπεδωτικά, χωρίς να ακούει την άλλη πλευρά.
Διότι το τέρας ακούει μόνο τον εαυτό του.
Η αντίληψη είναι ο κυνισμός. Μπορεί, ας πούμε, να υπερασπίζεσαι βιαστές ή να δέρνεις Πακιστανούς αλλά ταυτοχρόνως να ελέγχεις τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Στον εαυτό σου τα επιτρέπεις όλα. Στους άλλους υποψιάζεσαι τα πάντα. Για το τέρας «η Κόλαση είναι ο Αλλος».
Διότι το τέρας πιστεύει μόνο στον εαυτό του.
Θα αδικούσα την απήχησή του αν αναφερόμουν μόνο στη μέθοδο ή στην αντίληψη και αποσιωπούσα το στυλ.
Το στυλ είναι θρασύ, επιθετικό, αυστηρό, αγενές, άτεγκτο, μυώδες. Κατήγορος και μπράβος ταυτοχρόνως.
Δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα. Δεν κατανοεί τα εμπόδια που ορθώνουν μπροστά του όσοι δεν συμμερίζονται τις επιδιώξεις του.
Δεν αποδέχεται πλαίσια και κανόνες, πέρα απ' όσους υπηρετούν τους στόχους του.
Δεν ανέχεται τον αντίλογο. Δεν πιστεύει στον διάλογο. Δεν έχει όρια. Το ενδιαφέρει μόνο η καταδίκη (των άλλων). Και τελικά η επιβολή (η δική του).
Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι το υποτιμούν. Οσοι το θεωρούν γραφικό, ανώδυνο, ακόμη και διασκεδαστικό.
Διότι η ωμή αλήθεια είναι ότι κανένα τέτοιο τέρας δεν θα υπήρχε αν δεν εξέφραζε πολλά μικρά τερατάκια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Είναι τα δημιουργήματα του παθολογικού προσχήματος κάποιων «έξω» εναντίον κάποιων «μέσα» και κάποιων «κάτω» εναντίον κάποιων «επάνω».
Κι από τη Ζωή ή τον Κασιδιάρη όλο και κάποιος γιατρός ή ψηφοφόρος μπορεί κάποια στιγμή να σε γλιτώσει.
Αλλά με τη Ζωή Κασιδιάρη τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=506474

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΩ. ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ


Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου άρχισε η λατρεία του Ασκληπιού από το β΄μισό του 6ου π.Χ. αιώνα, ενώ στην Κω η δημόσια λατρεία του Ασκληπιού μαρτυρείται επιγραφικά μετά τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ είχε προηγηθεί, τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, η λατρεία του Απόλλωνα του Κυπαρισσίου, που σηματοδοτεί και τον αρχικό κύριο του Κωακού Ασκληπιείου.
Ο Παυσανίας επισκέφθηκε το Ασκληπιείο της Επιδαύρου κι έγραψε σχετικά μ’ αυτό. Το δε Ασκληπιείο της Κω γνώρισε ο Στράβων, που το χαρακτηρίζει «σφόδρα ένδοξον», η περιγραφή του οποίου συμφωνεί με όσα παλαιότερα έγραψε ο Ηρώνδας.
Ο μεγάλος ναός του Ασκληπιού στο τρίτο άνδηρο του Ασκληπιείου της Κω είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του ναού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, σύμφωνα με τις μετρήσεις των αρχαιολόγων.
Ο φυσικός χώρος-τοπίο του Ασκληπιείου της Κω με την ανδηρωτή διαμόρφωση, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, σίγουρα υπερτερεί κατά γενική εκτίμηση του αντίστοιχου χώρου-τοπίου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, που ανασκάφτηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία,  θεωρείται  κυρίως τόπος λατρείας του Ασκληπιού, ενώ το Ασκληπιείο της Κω ξεχωρίζει, γιατί σ’ αυτό, εκτός απ’ τη λατρεία του Ασκληπιού, ασκήθηκε πραγματικά η ιατρική επιστήμη επί αιώνες, όπως ρητά δήλωσε και ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο οποίος είναι  επικεφαλής των αρχαιολόγων που συνέχισαν μέχρι πρόσφατα τις ανασκαφές στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. (Βλέπε περιγραφή του στο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ:  Ελλάδος περιήγησις. Επίδαυρος).
Η φήμη του Ασκληπιείου της Κω στην αρχαιότητα επισκίασε τη φήμη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου χάρη στον Ιπποκράτη και στους διαδόχους του ιατρούς της Κω. Η Ιατρική, μάλιστα, Σχολή της Κω ξεχώρισε ανάμεσα σε όλες τις άλλες. Γι αυτό και στο Ασκληπιείο της Κω αναγνωρίστηκε Πανελλήνια, μετά το 260 π.Χ., το δικαίωμα της ασυλίας άσυλον είναι το ιερόν του Ασκληπιού») και της εκεχειρίαςδέχεσθαι την εκεχειρίαν») κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εορτασμών των «Μικρών & Μεγάλων Ασκληπιείων», όπως μαρτυρεί πλήθος επιγραφών που βρέθηκαν στο Ασκληπιείο της Κω
        

Β. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
https://docs.google.com/file/d/0BwBl6RGr7knUWWVCZW9hMmxMclU/edit?usp=sharing