Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ημέρα Περιβάλλοντος. 20 +1 Προτάσεις για την Αειφορία


 Η Ημέρα Περιβάλλοντος μας δίνει την ευκαιρία να καταθέσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή  μας για την βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος στο νησί μας.
Η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:
  1. Την   ίδρυση Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος
  2. Την  άμεση εφαρμογή  χωροταξικού σχεδιασμού 
  3. Τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας του νησιού σε εγκατεστημένες κλίνες και μέχρι τότε  την κήρυξη του σαν απολύτως κορεσμένου.
  4. Επιβολή Ειδικού Περιβαλλοντικού φόρου στις διανυχτερεύσεις σε μονάδες all inclusive. 1 € ανά διανυκτέρευση ανά άτομο, που θα διατίθεται για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και στήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων.
  5. Την προστασία των σχηματισμών αμμοθινών και των σχηματισμών παράκτιων κέδρων.
  6. Την   Εκμετάλλευση επιφανειακών υδάτων με μικρά φράγματα και έργα εμπλουτισμού
  7. Μέτρα εξοικονόμησης στην άρδευση
  8. Έλεγχο και καταμέτρηση της παροχής κάθε γεώτρησης και αξιοποίηση – επέκταση σε όλο το νησί  του μαθηματικού μοντέλου «Μιμίκου».
  9. Τον αποκλεισμό της κατασκευής γηπέδων γκολφ. 
  10. Την βελτίωση της ποιότητας του καυσίμου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και μεσοπρόθεσμα την αντικατάστασή του με Φυσικό Αέριο.
  11. Την εγκατάσταση δικτύου τηλεθέρμανσης για την βελτίωση του βαθμού απόδοσης του εργοστασίου της ΔΕΗ
  12. Την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα 150 KV, με διπλή εναέρια γραμμή σε βέλτιστη διάταξη φάσεων.
  13. Την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Κω – Νισύρου για ηλεκτροπαραγωγή,αφαλάτωση κλπ.
  14. Την σταδιακή ολοκλήρωση της διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όλων των νησιών με το Εθνικό δίκτυο.
  15. Την επιθετική - μαζική εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών και την εφαρμογή των κινήτρων που ισχύουν για το διασυνδεμένο δίκτυο. 
  16. Την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης – ανακύκλωσης των απορριμμάτων σε όλο το νησί, με εκμετάλλευση των Εθνικών Συστημάτων που λειτουργούν.
  17. Αναβάθμιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και γρήγορη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ
  18. Την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε όλο το νησί και των ανάλογων αποχετευτικών δικτύων και δικτύων επαναχρησιμοποίησης του παραγόμενου νερού.
  19. Την επέκταση του βιολογικού της Κω.
  20. Προώθηση Περιβαλλοντικής Παιδείας. Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  21. Δημιουργία Εκπαιδευτικού Κατασκηνωτικού χώρου για τους νέους του νησιού μας
Κλείνοντας τονίζουμε ότι όλοι μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε  πως η  διαρκής και απεριόριστη ανάπτυξη σαν πρακτική οδηγεί σε αδιέξοδο.  Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πρακτικών που θα στοχεύουν στην αειφορική  διαχείριση του  νησιωτικού  οικοσυστήματος αποτελούν μονόδρομο  και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούμε σαν κοινωνία, διότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου