Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανικανότητα και προχειρότητα στον Αντιπυρικό σχεδιασμό!!!


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αναπληρώτρια υπεύθυνη του Τομέα, βουλευτής Επικρατείας, κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμα μία χρονιά, η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει τη χώρα μας ελλιπώς προετοιμασμένη και τα δάση μας ανοχύρωτα. Δυστυχώς και φέτος, με ευθύνη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της πρόληψης. Παρά τις οριακές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο γραφειοκρατικών διαδικασιών και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις επώδυνες περικοπές, η πραγματικότητα όσον αφορά τη δασοπροστασία παραμένει και φέτος ζοφερή. Συγκεκριμένα:

1ον: Οι πιστώσεις ύψους 23 εκατ. Ευρώ που προορίζονταν για έργα αντιπυρικής προστασίας δεν έχουν ακόμα δοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2ον: Οι πιστώσεις ύψους 3 εκατ. Ευρώ για ανάλογες δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας δεν έχουν ακόμα επίσης αποδοθεί στις Δασικές Υπηρεσίες.
3ον: Η διαδικασία ένταξης του προσωπικού της Αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες για ενίσχυσή τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες και υποσχέσεις.
4ον: Ακόμα και τα διαθέσιμα κονδύλια ύψους 45 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί.

Οι καθυστερήσεις, η ασυνεννοησία και η ανυπαρξία προγραμματισμού στην κυβέρνηση αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τα δάση μας από ό,τι οι περικοπές πόρων. Είμαστε, ήδη, στην αντιπυρική περίοδο και ακόμα κι αν διατεθούν, έστω και μειωμένα, τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για πρόληψη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προφτάσουν να υλοποιηθούν στην ώρα τους απαραίτητα έργα, όπως καθαρισμοί δασών, αντιπυρικές ζώνες, συντήρηση και διάνοιξη δασικών οδών κ.λπ.
Οι περικοπές δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για την κυβέρνηση η οποία, εδώ και 18 μήνες, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες της δασικής πολιτικής, όπως τις δεκάδες συναρμοδιότητες, την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών και γενικότερα δεν έχει αγγίξει το μείζον ζήτημα της ριζικής μεταρρύθμισης του αποτυχημένου διοικητικού μοντέλου δασοπροστασίας.
Για άλλη μία φορά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και την καλούμε, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της για να μην χρειαστεί να βρεθούμε στην άχαρη θέση να ασκούμε κριτική πάνω σε αποκαΐδια».             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου